twitter
    Beni Twitter Hesabımdan Takip Edebilirsiniz.

Bilişim Vadisi Geliyor!


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu dönemde öncelik verdikleri en önemli konunu bilişim vadisi projesinin hayata geçmesi olduğunu söyledi.


Ergün, buradaki teşviklerle firmaların önemli avantajlar elde edeceğini vurgulayarak uluslar arası tüm yazılım firmalara Türkiye'ye yatırım çağrısında bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 16. IBM Yazılım Zirvesi'ne katıldı. Ergün, burada yaptığı konuşmada iş süreçlerinin teknoloji desteği ile yürütülmesinin kalite ve verimliliği artıracağını söyledi. Türkiye'nin son yıllarda çok önemli bir ekonomik ve sosyal gelişme sürecinden geçtiğini kaydeden Ergün, "2002 yılından bugüne geldiğimizde milli gelirimiz 3 kat artmış, kişi başına düşen milli gelirimiz tarihinde ilk defa 10 bin doların üzerine çıkmış bir ülkeyiz." dedi. Devlete dayalı hantal yapının yerine reel sektöre dayalı dinamik bir ekonomik yapının oluştuğunu aktaran Ergün, "2002'de 43 milyar TL olan özel sektör yatırımları, 2010 yılında 164 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu yılın ikinci çeyreğinde yapılan yatırımlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında artmıştır." diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak en çok üzerinde durulacak konunun yazılım olduğunu söyleyen Ergün, "Yazılım sektöründe yapılacak yatırımlar büyük sermaye gerektirmeyen yatırımlardır. Kısa süreli faaliyete geçirilebilen, nitelikli istihdamın önünü açan, yüksek katma değer oluşturabilen yatırımlardır." dedi. Yazılım sektöründeki her iyileşmenin diğer sektörlerde de ilerleme sağlayacağını aktaran Ergün, "Mesela otomotiv sektöründe geliştireceğimiz ve tüm dünyada talep görecek olan iyi bir yazılım programı, bir otomotiv markası oluşturmak kadar önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.

HER YIL 500 GİRİŞİMCİYE DESTEK



Bakanlık olarak reel sektörün teknoloji kapasitesini artırmaya yönelik önemli destek programları yürüttüklerini kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Ar-Ge merkezi belgesi verdiğimiz 102 işletmede çalışan Ar-Ge personeli sayısı 15 bine yaklaşmış bulunuyor. Teknolojik fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen gençlerimize 100 bin TL hibe desteği vermeye devam ediyoruz. bugüne kadar 450 girişimcimizi destekledik ve bunların bazıları ürünlerini ürettiler, satmaya da başladılar. 2012 yılından itibaren her yıl 500 girişimcimizi desteklemeye başlayacağız. 2007 yılında başladığımız SANTES programına bugüne kadar 936 proje başvurusu aldık. Bu projelerden 401 tanesi desteklenmeye değer bulundu. Bugüne kadar da 85 proje tamamlanmış oldu."

BİLİŞİM VADİSİ PROJESİ

Nihat Ergün, bu dönemde Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın en önem verdiği çalışmanın başlangıçta Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgesini baz alan bir bilişim ekosistemini oluşturmak olduğunu aktardı. Bakan Ergün, "Üniversitelerin ve sektörlerin, araştırma kapasitelerinin yoğunluğu dikkate alınarak bu ekosistemi önümüzdeki süreçte kurmak ve bu sistem içerisinde bir çok teknoloji firmasının, özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde çalışan teknoloji firmalarının araştırma geliştirme yapmalarını ve teknoloji üretmelerini temin etmek istiyoruz." dedi.

Bu projenin bilişim vadisi olarak da ifade edilebileceğini de aktaran Ergün, burada sağlanacak teşviklerle firmaların önemli avantajlar da elde edeceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Bilişim vadisi bir teknoloji geliştirme bölgesidir. Bir ihtisas teknoparkıdır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde çalışan firmaların yazılım firmalarının yer alacağı bir ekosistem içinde çalışacağı bir merkez. Böylesine bir merkezde bütün alt yapılar yönetici şirket tarafından kurulacaktır. Bütün firmalara buradan yer tahsisi yapılacaktır. Gerekirse bu yer tahsisi çok ucuz kiralarla belki bedelsiz olarak yapılacaktır. Buradaki firmalar 2023 yılına kadar, yaptıkları teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf firmalar olacaktır. Bu bölgede çalışan tüm Ar-Ge personeli ve bu Ar-Ge personelinin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacaktır. Hem destek personeline hem de Ar-Ge personeline. Burada çalışan personelin sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanacaktır. Buradaki firmaların tamamı 12 yıl boyunca damga vergisinden muaf olacaktır, yüzde 100 katma değer vergisi indirimi uygulanacaktır. Buradaki firmaların kullanmış oldukları su- kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacaktır."

Yazılım firmalarının yapmış oldukları satışlardan da vergi ödemeyeceklerini sözlerine ekleyen Ergün, "Dolayısı ile böylesine büyük teşvik ve indirimlerden önümüzdeki dönemde yararlanacak olan firmalarla ülkemizin yazılım alanında büyük bir atılım yapacağını ve bunun hayatın her alanına doğrudan olumlu bir şekilde yansıyacağını düşünüyorum." dedi.

ERGÜN'DEN YAZILIM FİRMALARINA ÇAĞRI

Nihat Ergün, başta IBM olmak üzere uluslar arası firmalara da bir çağrıda bulundu. IBM'in değişik ülkelerde önemli araştırma ve geliştirme merkezleri bulunduğunu söyleyen Ergün, "Bu destek mekanizmalarını size duyurduktan sonra artık talebimiz, beklentimiz Türkiye'de önemli bir araştırma ve teknoloji geliştirme merkezinin IBM tarafından da kurulmasını beklemek hakkımızdır. Benzer firmaların Türkiye'ye bu açıdan yatırım yapmasını bekliyoruz. Hükümet olarak her türlü kolaylığı sağlamaya da hazırız." diye konuştu.  [Alıntı]

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.